Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

  

Anuliisa AnttilainenAnuliisa Anttilainen

  

Rene BakerRene Baker

  

Elviira DavidowElviira Davidow

  

Ippe EngeIppe Enge

  

Ishmael FalkeIshmael Falke

  

Susanna HemmiläSusanna Hemmilä

  

Rainer KaunistoRainer Kaunisto

  

Maija KeinänenMaija Keinänen

  

Petter KorkmanPetter Korkman

  

Matti KoskinenMatti Koskinen

  

Johanna KultalaJohanna Kultala

  

Kati-Aurora KuuskoskiKati-Aurora Kuuskoski

  

Katja KähkönenKatja Kähkönen

  

Jukka LaineJukka Laine

  

Mira LaineMira Laine

  

Elina LajunenElina Lajunen

  

Ilona LehtorantaIlona Lehtoranta

  

Milja LeppänenMilja Leppänen

  

Maija LinturiMaija Linturi

  

Anna LouhelainenAnna Louhelainen

  

  

Gitta MajewskiGitta Majewski

  

Marja NykänenMarja Nykänen

  

Irina PulkkaIrina Pulkka

  

Tarja PuurunenTarja Puurunen

  

  

Mikko RajalaMikko Rajala

Milla RiskuMilla Risku  

Aapo RepoAapo Repo

  

Maija RuuskanenMaija Ruuskanen

  

  

Johanna SaloJohanna Salo

  

Mona-Rita SanmarkMona-Rita Sanmark

  

Karim TsarkovKarim Tsarkov

  

  

Timo VäntsiTimo Väntsi

 

Anna-Liisa TarvainenAnna-Liisa Tarvainen

Vesa-Petteri AsikainenVesa-Petteri Asikainen

Nukketeatterikeskus Poijun PoijuPaikka on yhteistyö- ja verkostoitumisfoorumi nukketeatterin tekijöille, mutta myös muille luovien alojen ammattilaisille.

PoijuPaikoilla on yhteistyökumppaneita, jotka haluavat olla mukana kehittämässä nukketeatterialaa Suomessa ja ulkomailla. Yhteistyö on keino kehittää ja luoda uutta.

PoijuPaikkalaiset – tekijäpankki

Anuliisa Anttilainen

Nukentekijä/kultaseppä/muotoilija

Olen käsityöalan yrittäjä; minulla on monipuoliset kädentaidot niin metalli-, puu- kuin kangasalaltakin. Pidän kovasti myös kirjoittamisesta ja sydämeni sykkii nukketeatterin maailmalle: olen kiinnostunut niin lapsille, aikuisille kuin eritysnuorillekin suunnatusta nukketeatterista sekä taiteiden välisestä vuorovaikutuksesta. Muita kiinnostuksen kohteitani ovat sauvanuket, japanilaiset Bunraku-nuket, vietnamilainen vesinukketeatteri ja varjonuket.
Olen opiskellut teatteritekniikkaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja toiminut erityisnuorten taideohjaajana (teimme mm. naamio-, animaatio- ja esinenukketeatterivideopajaa). Lisäksi olen ollut mukana yksittäisissä nukkeprojekteissa, esimerkiksi Savonlinnan pääsiäisdraamassa (2009), sekä tehnyt varjonukke-, eläinhahmo- ja esinenukketeatteria eri teattereille.

Koulutus: Kultaseppäkoulu ja Taideteollinen AMK (Pforzheim, Saksa) ja MAMK (teatteritekniikka 2007-)

Yhteystiedot: anu_liisa1[at]hotmail.com, p. 050 4412170


Rene Baker

Puppet theatre is my passion and my profession.
In 22 years of experience as a theatre-maker I have worked as a performer, director, designer, puppet-maker, teacher/trainer and researcher.

1998-2005 I was principal puppetry tutor at the Central School of Speech & Drama (London), 2005-2010 I taught and directed visual theatre at the Institut del Teatre, Barcelona, and from 2010-2012 I have been teaching puppet theatre at the Turku Arts Academy, Finland.

I am currently a freelance director and workshop leader.

www.renebaker.org


Elviira Davidow

Nukketeatteriohjaaja, esiintyvä taiteilija, nukenrakentaja ja nukketeatteri Katputlin toinen perustajajäsen

Olen opiskellut tanssia mm. Amsterdamin tanssikoulussa ja opintojeni jälkeen päätin yhdistää kaikki kiinnostuksen kohteeni - tanssin, kuvataiteen ja sirkuksen - perehtymällä nukketeatteriin. Opiskelin nukketeatteria kuutisen vuotta sekä Prahan nukketeatterikoulussa DAMU:ssa että Turun taideakatemian nukketeatterilinjalla. Minua kiinnostaa erityisesti varjoteatteri, jota olen käynyt tutkimassa Intiassa.
Olen toiminut nukketeatteri Katputlin taiteellisena johtajana noin viisi vuotta. Esiinnyn kertoakseni tarinoita ihmisyydestä, kulttuurihistoriasta ja tästä hetkestä. Haluaisin löytää yhä uusia keinoja tulkita tarinoita ja olla ennen kaikkea hyvä välittäjä.

Koulutus: Turun AMK, nukketeatterin suuntautumisvaihtoehto

Yhteystiedot: sähköposti: elviira[at]nukketeatteri.fi, p. 040 524 6484
www.nukketeatteri.fi


Ippe Enge

Nukketeatteritaiteilija

Nukketeatterissa kiehtoo erityisesti se, mitä katsojan päässä ja sisällä tapahtuu, kun nukke astuu näyttämölle. Mitä muuta tulee näkyviin ja esille, kuinka unohdettu antaa kuulua itsestään…eli kuinka nukke voi toimia siltana todellisen itsen kohtaamiseen, kuten minulle itselleni kävi.
Opiskelin nukketeatteria Oili Sadeojan johdolla Adultan aRTO:ssa Tuusulassa 2005–2007. Tuusulan nukketeatterikoulutus antoi valmiudet Teatterialan ammattitutkinnon suorittamiseen 2009 (Nukketeatterin osaamisala, Nukketeatterikasvatus).
Opiskelun aikana ja jälkeen olen toiminut mm. Teatteri Lempin / Maija Keinänen kanssa useissa produktioissa kiertävän nukketeatterin erilaisissa työtehtävissä: muusikkona, nukenrakentajana, nukeillanäyttelijänä, teknikkona ja avustajana. Lisäksi olen ohjannut lapsia, aikuisia ja ikäihmisiä nukketeatterin keinoin erilaisissa työpajoissa non-stop -kokeiluista aina esityksiin asti. Nukketeatterikeskus Poijun tuotannoista olen ollut mukana Joutsenpoika Jyksergessä tammikuusta 2013 lähtien.

Yhteystiedot: ruut.enge[at]kolumbus.fi

 

Malin Fagerström

Yhteystiedot: fagerstrommalin[at]hotmail.com


Ishmael Falke

Nukketeatteritaiteilija (käsikirjoitus, ohjaus & esiintyminen), alan kouluttaja

Teen modernia nukketeatteria, lainaan perinteestä ja etsin yllättäviä ratkaisuja nukketeatterin muodon uudistamiseksi. Minua kiehtoo elävien kuvien syntyminen lavalla sekä se, kuinka yleisö saadaan uskomaan hetkeksi mahdottomaan.
Valmistuin 2005 Turun AMK:n Taideakatemian nukketeatterilinjalta. Olen toiminut nukketeatterialalla niin ryhmäni kanssa kuin soolotaiteilijanakin ja ollut mukana erilaisissa produktioissa poliittisesta teatterista fantasiaan. Suomessa olen työskennellyt mm. Turun Kaupunginteatterin ja Ulkoasiainministeriön kanssa. Olen esiintynyt ja opettanut nukketeatteria laajasti Euroopassa sekä Israelissa ja Brasiliassa.
Käy lukemassa tuoreimmat uutiset sivuiltani, alla olevasta linkistä!

Yhteystiedot: isfalke[at]gmail.com, p. 050-50606316
www.ishmaelfalke.com


Titta Halinen


Susanna Hemmilä

Nukketeatteritaiteilija

Susanna Hemmilä on vapaa nukketeatteritaiteilija, joka toimii ohjaajana, esiintyjänä sekä nukenrakentajana. Hän on myös helsinkiläisen teatteriryhmä BläkPox -kollektiivin perustajajäsen. BläkPox yhdistelee teoksissaan nykynukketeatteria ja jongleerausta. Susanna työskentelee työpajaohjaajana mm. Teatterimuseossa ja on vetänyt useita nukke- ja varjoteatteriaiheisia kursseja.

Koulutus: Turun AMK, esittävä taide/nukketeatterilinja 2005, Filosofian maisteri, Helsingin yliopisto

Yhteystiedot: susanna[at]knuka.org, p. 040 7369817
www.blakpox.net
www.knuka.org/nute


Anne Hyvärinen

Teatteri-ilmaisun ohjaaja, nukketeatterintekijä ja näyttelijä

Työvuosien sisälle mahtuu sekä näyttelijäntyötä, nukketeatteria, flamencoa että näiden yhdistelyä. Olen entistä enemmän siirtynyt liikkeen, tanssin ja rytmien maailmaan. Lisäksi olen kiinnostunut erilaisista sovelletun teatterin menetelmistä, esimerkiksi vanhustenkodin vuorovaikutteisesta draamasta. Kurssituksia ja koulutuksia teen koko ajan produktioiden rinnalla. Se pitää tuntuman ihmisiin ja arkeen.

Koulutus: Pohjois-Karjalan Opisto, Lahden kansanopisto (näyttelijätyön linjat), Turun taiteen ja viestinnän oppilaitos -97, Metropolia (Helsingin Ammattikorkeakoulu)

Yhteystiedot: anne91[at]gmail.com, p. 040 705 6265
www.mooria.net
www.kirmaus.net
www.tampereenflamencoyhdistys.fi


Rainer Kaunisto

Näyttelijä, nukketeatteritaiteilija, nukentekijä, lavastaja, ohjaaja ja kouluttaja

Rainer Kaunisto on näyttelijä ja nukketeatteritaiteilija. Hän on työskennellyt niin teattereissa, televisiosarjoissa kuin elokuvissa, ja hänen äänensä on tullut tutuksi piirretyistäkin. Hän on myös pyörittänyt yhden miehen nukketeatteri Roomaa. Rainerin 40 -vuotisella nukketeatteriuralla hän on tehnyt satoja nukkeja sekä ohjannut ja näytellyt kymmenissä nukketeatteriesityksissä. Hänet voi muistaa roolista Toivo Taivas TV 1:n Pikku veturi -ohjelmasta.
Nykyään Rainer keskittyy erityisesti nukenrakennukseen sekä lavastajan, kouluttajan ja opettajan töihin. Hän toimii myös Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä.

Yhteystiedot: rainer.kaunisto[at]netti.fi, p. 040 7038259


Maija Keinänen

Maija Keinänen on opiskellut nukketeatteria Tuusulassa Oili Sadeojan ensimmäisellä vuosikurssilla. Nukketeatteria hän on tehnyt täysipäiväisesti 2003–2007 keikkaillen Teatteri Lempinä. Hän on myös ohjannut sekä opettanut aikuisia ja lapsia.
Nykyään Maija toimii Tuusulassa luokanopettajana. Teatteri Lempin esityksistä keikkakuntoon elvytettävissä ovat Äiti Pihlajan lapset ja Punahilkka. Sooloteatterivuosien jälkeen Maija tekee nukketeatteria mieluiten työryhmän jäsenenä. Maijan viimeisin työryhmäprojekti oli nukketeatteriooppera Isä tekee aina oikein (säv. Hannu Sinnemäki) yhdessä Torpparit-kuoron kanssa.

Yhteystiedot: maija.keinanen[at]pp1.inet.fi, p. 040-7060504
www.teatterilempi.fi
www.torpparit.com

 

Petter Korkman

Lauluntekijä, säveltäjä, filosofi

Petter on säveltänyt musiikkia näyttämölle (Farbror Fedja, katten och hunden, Viirus-teatern 2010), valkokankaalle (The Winter Ghost, Epidem/Nukufilm 2012) sekä levylle (Unta ja Totta, Toisenlainen Toivo - Kärki på annat vis, Warner Music 2009). Petter tuottaa myös yhteiskuntatieteellistä ja humanistista tutkimusta sekä kansalaistoimintaa taiteeseen ja kulttuurityöhön yhdistäviä hankkeita yhdessä Leena Suurpään kanssa perustamassaan Tiedon julkistamisen kulttuuritehtaassa. Petter säveltää, sanoittaa, ja tuottaa musiikkia kotistudiossaan Helsingin Meilahdessa.

Yhteystiedot: petter.korkman[at]gmail.com
www.tiuku.info

 

Matti Koskinen

Nukketeatteritaiteilija

Soolonukketeatteri Vekkuliketun kotikolo on Tampereella. Sieltä se pinkaisee kutsusta ympäri maan päiväkoteihin, kouluihin, seurakuntiin, kirjastoihin jne. Esitysten ilo ja kauneus ilahduttavat aikuisiakin. Lempeys ja huumori ovat tavaramerkkinä yhteistyössä ohjaa Anna-Liisa Tarvaisen kanssa tehdyissä näytelmissä.
Lasten ja ikäihmisten yhteisesitykset ovat saaneet suurta suosiota esim. palvelutaloissa. Elämä, katsojat ja omat lapset ovat olleet parhaita opettajia keski-ikäisen miehen köriläs Matin 18 vuotta kestäneellä nukketeatteriuralla.

Yhteystiedot: matti[at]vekkulikettu.fi
www.vekkulikettu.fi

 

Johanna Kultala

Nukketeatteritaiteilija

Nukketeatteri kiehtoo minua välineenä: sen avulla voin tehdä näkyväksi ne elämän ilmiöt ja mielenmaisemat, joista on vaikea puhua. Yhtä lailla haluan oppia kuuntelemaan tarinoita, joita nukeilla ja esineillä on kerrottavanaan.
Olen toiminut esiintyjänä, nukenrakentajana ja ohjaajana. Nukketeatterin ohella teen naamioteatteria.
Tällä hetkellä työskentelen yhdessä Maija Linturin kanssa Kalteva Companyssä ja toimin naamioteatteri Metamorfoosin riveissä.

Koulutus: Turun ammattikorkeakoulu/Nukketeatterin koulutusohjelma 2005-2009, Järvenpään seurakuntaopisto/Draama- ja teatterityönlinja 2003-2004

Yhteystiedot: jokultala[at]gmail.com, p. 0400 433 335


Kati-Aurora Kuuskoski

Nukketeatterialan moniottelija, nukketeatterinäyttelijä

Kati-Aurora Kuuskoski on Tampereella vuonna 2006 toimintansa aloittaneen teatteriryhmä PROtotyyppien toinen perustajajäsen ja kantava voima. Sittemmin Kati-Aurora ja PROtotyypit ovat oululaistuneet.
PROtotyyppien ohjelmistoon kuuluu esityksiä sekä nuoremmalle katsojakunnalla että vanhemmalle väestölle. Teatteriryhmä tarjoaa myös eri teemaisia nukketeatterikursseja.

Yhteystiedot: k.a.kuuskoski[at]gmail.com, p. 040-5641228
www.teatteriprototyypit.fi

 

Katja Kähkönen

Nukketeatteritaiteilija

Nukketeatteriammattilaisena Katja Kähkösen erityisalaa ovat visuaalinen teatteri ja paperiteatteri. Hän toimii teatteriohjaajana, puvustus-, nukke- ja lavastussuunnittelijana sekä -rakentajana ja opettajana.
Komedia, niin lapsille kuin aikuisillekin, on Kähkösen vahvin laji.
Kähkönen valmistui Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta 2003. Hän asui Sloveniassa 2004–2012 ja toimi siellä paikallisen kulttuuriministeriön alaisena teatteriohjaajana ja nukketeatteritaiteilijana. Hän on Slovenian Nukketeatterin erikoispalkinnolla palkitun slovenialais-suomalaisen vauva- ja taaperoteatteriryhmä AEIOU:n perustajajäsen.

Yhteystiedot: info[at]aeiou.si, p. 040-7296654
www.aeiou.si/fi

 

Jukka Laine

Valotyöpajojen järjestäjä

Olen koulutukseltani valoilmaisun medianomi (AMK). Järjestän valotyöpajoja erilaisille ryhmille ikään katsomatta. Pajat soveltuvat myös erityisryhmille. Haluan saada ihmiset itse tekemään minimalistisia näyttämökuvia ja sen myötä tarkkailemaan arkiympäristöään valon vinkkelistä.
Koulutus: Valoilmaisun medianomi, Tampereen ammattikorkeakoulu 2001

Yhteystiedot: laineenjukka[at]gmail.com, p. 040-573 2592
valoelamys.weebly.com


Mira Laine

Nukenrakentaja ja nukketeatterintekijä. Esiintyjä, ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Mira Laine on rakentanut vuodesta 2008 nukkeja useisiin aikuisille suunnattuihin nukketeatteriesityksiin. Hän on kiinnostunut modernin teatterin yhdistämisestä nukke- ja naamioteatterin kanssa, ja työskennellyt sekä itsenäisesti että useissa eri ryhmissä ja kokoonpanoissa sekä työstänyt useita työryhmälähtöisiä esityksiä.
Laine on vuonna 2012 perustetun Nukketeatterityöryhmä Hotvasan perustajajäsen, ja nukenrakentaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja työryhmän vuonna 2013 ensi-iltansa saaneessa ”Ihmeellinen Kone” -lasten nukketeatteriesityksessä.
Laine myös opettaa nukenrakennusta ja ohjaa alaan liittyviä työpajoja.

Koulutus: Teatterialan ammattitutkinto, osaamisalana nukketeatteri, suuntautumisvaihtoehtona teatterinukenrakennus, 2011

Yhteystiedot: mira.m.laine[at]gmail.com, p. 0456310237
www.hotvasa.fi

 

Elina Lajunen

Ohjaaja, käsikirjoittaja, esiintyjä ja kuvataitelija

Elina on valmistunut Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2004 ja Pariisin kansainvälisestä Jacques Lecoq teatterikoulusta vuonna 2008. Hänen töihinsä kuuluu lukuisat poikkitaiteelliset nukketeatteriesitykset ja visuaaliset konsertit. Elina on myös toiminut Hämeenlinnan lasten taidefestivaalien Hippaloiden taiteellisen toimikunnan jäsenenä. Kesällä 2008 hän teki festivaaleille Sirkus Kokko installaation ja kesällä 2009 Jäävuori-installaation.
Tällä hetkellä hän toimii freelancertaiteilijana Helsingissä. Elina rakastaa löytöretkiä, öisen valtameren ääntä, juhlien järjestämistä, hattuja ja argentiinalaista tangoa.

Yhteystiedot: elina.lajunen[at]netsonic.fi, henriikka.saxberg[at]gmail.com
www.elinalajunen.com


Ilona Lehtoranta

Nukketeatteritaiteilija, kouluttaja

Ilona Lehtorannan vahvuuksia ovat esiintyminen, käsikirjoittaminen ja ohjaaminen. Resurssien mukaan hän tekee mielellään yhteistyötä muusikkojen, lavastajien, nukenrakentajien ja ohjaajien kanssa. Ilona Lehtoranta perusti vuonna 2002 ammattisoolonukketeatteri Capellen, jonka esitykset ovat pääsääntöisesti tilausesityksiä. Näyttämöllä Ilona pitää uusien tarinoiden luomisesta, mutta klassikotkaan eivät ole pois suljettuja. Pääosin esitykset ovat suunnattu lapsille, sillä hänen mielestään lapset tarvitsevat huomiota, rohkaisua ja vahvistusta. Esityksissään hän haluaa tuoda esille mielikuvituksen iloa tuovan voiman. Ilona Lehtoranta ja Teatteri Capelle asuvat Jyväskylässä.

Koulutus: Kasv.tiet.maist., Oulun Yliopisto, 1988, Teatterialan amm.tutkintoon valmistava koulutus/ nukketeatteri, Pieksämäki, 2001–2003, Nukketeatterin ammattitutkinto 2005, Pieksämäki

Yhteystiedot: ilona.lehtoranta[at]teattericapelle.fi, p. 040-825 4448
www.teattericapelle.fi


Milja Leppänen

Vaatetusalan artesaani, nukketeatterintekijä

Olen ollut mukana monenlaisissa teatterialan töissä: olen toiminut puvustuksessa, nukenrakentajana, valoteknikkona, avustajana lavastuksessa ja tarpeiston valmistuksessa sekä nukeilla näyttelijänä. Kiinnostuksen kohteisiini kuuluvat erityisesti nukenrakennus, puvustus ja lavastustyö ja olen kirjoittanut runoja ja lyhyitä tarinoita lapsille. Olen valmistunut nukketeatterikasvattajaksi ja pidän myös ohjaustyöstä, josta minulla on kertynytkin kokemusta nukketeatterin, kädentaitojen ja tanssin alalta.

Koulutus: Vaatetusalan artesaani, Teatterialan ammattitutkinto: nukketeatterikasvatus
Yhteystiedot: miljaleppanen[at]gmail.com, p. 044-303 7005

 

Maija Linturi

Nukketeatteritaiteilija (ohjaus, nuketus ja nukenrakennus)

Minusta kiehtovinta nukketeatterissa on se hetki, kun kuollut materia muuttuu eläväksi. Se on ihme, jonka haluan kokea yhä uudelleen - yllättää ja tulla yllätetyksi.
Lisäksi olen kiinnostunut nukketeatterin sijainnista monien taiteiden leikkauskohdassa: Haluan tutkia, venyttää ja ylittää sen rajoja.
Minulla on työkokemusta ohjaamisesta, nukettamisesta ja nukenrakentamisesta. Tällä hetkellä toimin yhdessä Johanna Kultalan kanssa perustetussa Kalteva Companyssa. Kuulun myös saksalais-ranskalais-suomalaiseen QuaWasMitä -ryhmään.

Koulutus: Turun ammattikorkeakoulu/nukketeatterilinja 2005–2009
Adultan Radio- ja televisio-opisto ARTO/Nukketeatterilinja 2003–2005

Yhteystiedot: maijalinturi[at]hotmail.com, p. 044 544 0485


Anna Louhelainen

Nukketeatteritaiteilija (nukettaja, nukenrakentaja, käsikirjoittaja)

Anna Louhelaisen kiinnostus nukketeatteriin syttyi jo 16-vuotiaana. Myöhemmin hän aloitti opiskelut Turun taideakatemian nukketeatterilinjalla. Vuodesta 2005 hän on työskennellyt kiertävässä Nukketeatteri-ANNOS teatterissa ja on toinen teatterin perustajajäsenistä. ANNOS- teatterin esitykset ovat suunnattu lapsille ja koko perheelle. Esityksissä korostuvat visualisuus ja liikeilmaisu.
Nukketeatterintekijänä Annaa kiinnostaa vanhojen tekniikoiden yhdistäminen moderniin nukketeatteri-ilmaisuun. Nukenkäsittelijänä ja käsikirjoittajana häntä kiehtoo tarinoiden kertominen liikkeen, mimiikan, tanssin ja symbolien avulla. Hänen mielestään mimiikka, klovneria ja taikuus ovat nukketeatterin sukulaisia, joissa yhdistyvät ilo, yllätykset sekä taianomaiset muodonmuutokset.

Koulutus: Turun taideakatemia, nukketeatterin koulutusohjelma 2005

Yhteystiedot: info[at]nukketeatteri-annos.com
www.nukketeatteri-annos.com

 

Gitta Majewski

Graafinen suunnittelija, kuvittaja

Gitta Majewski on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja on toiminut alan yrittäjänä vuodesta 2002. Häntä kiehtoo mielikuvituksen ja satujen maailma. Gitta haluaa esitysten painetuilla oheismateriaaleilla täydentää nukketeatterin visuaalista maailmaa. Esitysten julisteet, mainokset ja käsiohjelmat ovat tärkeitä ja niihin tulisi panostaa.
Nukketeatterikeskus Poijulle hän on suunnitellut mm. logon ja PoijuPäivä -kalenterit, sekä tehnyt monien esitysten julisteet ja käsiohjelmat.

Koulutus: Vantaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, graafisen suunnittelun linja 1999

Yhteystiedot: gitta.majewski[at]kolumbus.fi, p. 050 321 8819

 

Marja Nykänen

Ohjaaja, nukettaja ja käsikirjoittaja

Nukettajana olen kiinnostunut traditionaalisista nukeista: malilaisista sauvanukeista, burmalaisista lankanukeista, vietnamilaisista vesinukeista ja intialaisista lankanukeista. Ohjaajana minua kiinnostaa, miten nukketeatteritaide voi näyttää asioita, joista on muuten vaikea puhua tai puhua niiden suulla, jotka eivät itse voi puhua. Käsikirjoittajana etsin keinoja, miten visuaalisuus ja sanat voivat kommunikoida keskenään, yrittäen löytää ne sanat, joita kuvat eivät kerro.

Koulutus: ESNAM 1993

Yhteystiedot: cieillusia[at]orange.fr, p. +33 631 971725
Théâtre d'Illusia, Rouen, France
www.theatre-illusia.com


Anna Pelkonen

Nukketeatteritaiteilija

Koulutus: Turun Taideakatemia, nukketeatterin koulutusohjelma 2005

Yhteystiedot: anna.pelkonen[at]hotmail.com, p. 044 5339 649

 

Johanna Peltonen

Esiintyvä taiteilija, runoilija

Peltonen on työskennellyt esittävän taiteen kentällä näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana, tanssijana ja työpajojen vetäjänä. Hän on jatkanut äitinsä työtä soolonukketeatteri Matkalaukkuteatterissa ja esiintynyt ympäri Suomea, Ruotsissa ja Venäjällä. Peltonen on myös helsinkiläisen Reunaryhmän perustajajäsen ja eniten kotonaan poikkitaiteellisissa produktioissa.

Kiinnostuksen kohteita: visuaalisuus, vieraat kulttuurit, tilalähtöinen taide, laulaminen
Erityistaitoja: fyysinen ilmaisu ja kirjoittaminen
Koulutus: teatteri-ilmaisun ohjaaja, Stadia (Helsingin AMK)

Yhteystiedot: matkalaukkuteatteri[at]gmail.com


Irina Pulkka

Näyttelijä

Irina Pulkka on valmistunut TEAK:sta näyttelijäksi vuonna 1996. Hän on näytellyt useissa helsinkiläisissä vapaissa ryhmissä, ollut perustamassa Teatteriryhmä Ispinää ja Valtimonteatteria, vieraillut mm. Rauman Kaupunginteatterissa, Teatteri Takomossa, Teatteri Jurkassa ja Espoon Kaupunginteatterissa. Lisäksi Pulkka on näytellyt useissa TV-sarjoissa, lyhytelokuvissa, elokuvissa, radiokuunnelmissa, ravintolateatteriesityksissä ja tehnyt katuteatteria ja performansseja.
Teatteriryhmä Ispinä tekee esityksiä lapsille ja heidän mukanaan tuleville aikuisille. Viimeisin Ispinän esitys oli Jepata Nasta, joka perustui Rosa Liksomin samannimiseen kirjaan.

Koulutus: TeM Teak 1996

Facebook: Teatteriryhmä Ispinä


Tarja Puurunen

Nukenrakentaja

Teatterinuken suunnittelu ja rakennus on lähinnä sydäntäni. Olen opettanut nukenrakennusta ja nuken käyttöä ilmaisun välineenä.
Toimin iisalmelaisessa nukketeatteri Kepposessa nukenrakentajana, nukettajana sekä kaikissa muissa nukketeatteriin liittyvissä tehtävissä. Olen tehnyt nuket kuuteen eri näytelmään.
Nautin erilaisten materiaalien, kuten kiven, puun, metallin ja paperin työstämisestä.

Koulutus: Teatterialan ammattitutkinto, Nukketeatterin osaamisala, teatterinuken valmistus / Koulutuskeskus Agricola
Ammatillinen opettajankoulutus / Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu, FM, Orgaaninen kemia / Turun yliopisto

Yhteystiedot: tarja.puurunen[at]hotmail.fi

 


Mikko Rajala

Muusikko

Mikko Rajala on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2011. Mikko on työskennellyt musiikinopettajana, muusikkona erilaisissa yhtyeissä sekä säveltäjänä monissa projekteissa. Hän laulaa ja soittaa monia soittimia: viulua, kitaraa, pianoa, oudia, kontrabassoa, tablarumpuja.
Tällä hetkellä häntä työllistää Nukketeatteri Poijussa Nenäliinalippu, johon Mikko on tehnyt musiikin.
Mikko on säveltänyt musiikkia mm. Hurjaruuthin Talvisirkukseen 2010, Locarnon elokuvajuhlilla palkittuun Häätanssi-elokuvaan sekä yhtyeille, kuten Kuukuminalle. Hän toimii muusikkona monenlaisissa ympyröissä. Punaisena lankana muusikon uralla Mikolla on ollut eri maiden kansanmusiikki. Mikko on esiintynyt kaiken ikäiselle yleisölle kirjaimellisesti vauvasta vaariin.

Yhteystiedot: rajalami[at]gmail.com


Aapo Repo

Nukketaiteilija, "leikkitarkastaja" ja läänintaiteilija

Valmistuttuani Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta perustin Nukketeatteri Reaktorin. Reaktori on erikoistunut marionetteihin ja Bunraku-nukketeatteriin. Reaktori järjestää myös kursseja nukenrakennuksesta nuken näyttämöanimointiin (nuketukseen). Reaktorin esityksistä mainittaneen esimerkkeinä marionetti variétee Jacques Umbrella – Taikasateenvarjo, Yhdenmiehen Show, Aarresaari ja Nenä.
Aapo Repo on Suomen UNIMAn ja Assitej´n jäsen.

Yhteystiedot: aapo.repo[at]nukkereaktori.com

www.nukkereaktori.com
http://satujensateenvarjo.blogspot.fi/
www.taideverkossa.net

 

Milla Risku 

Milla Risku on nukke- ja naamioteatteritaiteilija, nukentekijä, lavastaja, ohjaaja ja kouluttaja, kuvittaja

Työskentelykenttäni voidaan jakaa kolmeen osa­alueeseen: teatteriin, kuvitustyöhön sekä opetus­ ja organisointityöhön, jotka ovat vuosien varrella sulautuneet toimivaksi, toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi. Huumori ja eri elementtien ja taidemuotojen ennakkoluuloton yhdisteleminen ovat keskeisiä tekijöitä taiteellisessa toiminnassani. 

Yhteystiedot:

milrisku[at]gmail.com

p. 045 1245161

www.millarisku.fi

 

Maija Ruuskanen

Säveltäjä, muusikko, esiintyjä, musiikkikasvattaja (MuM)

Olen Sibelius-Akatemiasta valmistunut monipuolinen musiikin ammattilainen, joka parikymppisenä tanssin ja runojen kautta kiinnostui teatterista. Olen säveltänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana musiikkia useisiin näyttämöteoksiin mm. Suomen Kansallisteatteri (2012), Hurjaruuth (2012), Teatteri Metamorfoosi (2007–2011), Karttunen Kollektiv (2007), säveltänyt ja tuottanut kolme levyä, opettanut mm. Teatterikorkeakoulussa ja Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa sekä esiintynyt niin muusikko-näyttelijänä (mm. Suomen Kansallisteatteri, Teatteri Metamorfoosi) kuin pianistinakin useissa eri näytelmissä ja monien eri artistien kanssa. 

Nukketeatteriin hullaannuin alun perin Rene Bakerin objektiteatterikurssilla, jonka jälkeen sävelsin Teatteri Metamorfoosin Pirandello Project (2009) esitykseen musiikin. Musiikkiani on kuultavissa myös Nukketeatteri Poijun varjoteatteriesityksessä Kuningatar Ahneli (2013).

Yhteystiedot ja linkkejä työnäytteisiin
www.maijaruuskanen.com

 

Johanna Salo

Johanna "Jose" Salo on valmistunut Turun taideakatemiasta 2009 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, suuntautumisvaihtoehtonaan nukketeatteri. Hän työskentelee parhaillaan Lapin Nukketeatteriyhdistyksessä.
Lapissa Jose vetää työpajoja lapsille, maahanmuuttajille ja vanhuksille käyttäen soveltavaa nukketeatteria.
Josen uusin näytelmä on alakouluikäisille suunnattu Susi jo syntyessään.

Yhteystiedot: josefinland[at]gmail.com


Mona-Rita Sanmark

Nukentekijä

On aina yhtä suuri ihme nähdä, kuinka kuollut esine - rujo tai kaunis - herää eloon valon, musiikin, äänen, liikkeen tai hiljaisuuden voimasta ja kuinka se koskettaa sekä sydäntä että ymmärrystä.
Tätä ihmettä haluaisin nukentekijänä olla rakentamassa kanssasi. Sinun, joka rakastat pieniä ja suuria ihmeitä sekä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla meille kaikille kerrotuiksi.

Yhteystiedot: asteroidib612[at]gmail.com, p. 050-5466522

 

Kati Sorvali

Kuvataideopettaja, naamiontekijä

Koulutukseltani olen kuvataideopettaja. Olen valmistanut ja opettanut teatterinuken tekoa koko aikuisikäni ja teen tällä hetkellä naamioita opetusteattereille. Naamiosarjani ovat syntyneet yhteistyössä Taina Mäki-Ison kanssa. Olen myös luonut yhdessä Jari-Jussi Voijolan kanssa käsikirjoituksia ja toteutuksia esityksiin. Näistä mittavin on Maximus Manicus-tuliesitys 5 metriä korkealla marionetilla, jonka ulkoinen hahmo perustuu luonnokseeni. Tällä hetkellä minua kiehtoo eniten tarinoiden luominen, käsikirjoittaminen - ja yhteistyö!

Koulutus: Kuvataideopettaja/taiteen maisteri, TAIK 1988

Yhteystiedot: hic[at]nic.fi


Anita Takala

Teollinen muotoilija, graafikko, nukenrakentaja

Olen pitkän linjan graafisen alan ja näyttelysuunnittelun sekatyöläinen. Olen toiminut vuodesta 1972 lähtien kuvittajana, graafisena suunnittelijana ja näyttelysuunnittelijana. Muotoilu on vahva osaamisalueeni. Olen tehnyt käsityönä paljon erilaisia nukke- ja eläinhahmoja näyttelyihin ja somisteiksi, joten nukenrakennus on vahva osaamisalueeni ja minulla on siitä kokemusta työelämäni varrelta. Nukketeatterikokemukseni ovat peräisin Adultan Arton nukketeatterikoulusta.

Koulutus: Taideteollinen korkeakoulu, teollinen muotoilu 1971, graafinen linja 1972

Yhteystiedot: anita.takala[at]welho.com, p. 040 533 1338

 

Karim Tsarkov

Nukketeatteriohjaaja, käsikirjoittaja, kouluttaja

Minua on aina kiinnostanut nukke- ja draamateatterin yhdistäminen. Ammennan inspiraatiota historiasta, mytologioista sekä eri kansojen kansanperinteistä ja sovellan niitä nykypäivään.
Olen valmistunut Pietarin Teatteri Akatemiasta nukketeatteriohjaajaksi 1998. Olen kirjoittanut historiallisia näytelmiä, satunäytelmiä sekä tehnyt ohjauksia Hakassian Kansallisteatterille (Siperiassa) 1991–2000. Olen myös valmistunut historian opettajakasi 1993.
Suomessa olen asunut vuodesta 1996, ja olen nukketeatteriryhmä Taiga-Maton toinen perustajajäsen.
Jos tarvitsee perinteistä nukke- tai draamateatteriohjaajaa tai -kouluttajaa, olen käytettävissä. Näiltä aloilta minulla on käytännön kokemusta. Olen myös tarinankertoja. Kerron satuja ja legendoja suomen ja venäjän kielellä.

Yhteystiedot: teatteritaigamatto[at]gmail.com, p. 040 7659067

www.taigamatto.com


Liisa Viiala

Yhteystiedot: liisa.viiala[at]elisanet.fi, p. 050-3718100

 


Timo Väntsi

Teatterintekijä, näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, nukenrakentaja ja opettaja

Timo Väntsi on turkulainen teatterintekijä, joka on toiminut monipuolisissa teatterialan tehtävissä: hän on työskennellyt näyttelijänä, nukettajana, ohjaajana, käsikirjoittajana, nukenrakentajana, opettajana ja oman alan asiantuntijatehtävissä (läänintaiteilija 2007–2009). Timo valmistui vuonna 2003 Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalla ja työskentelee tällä hetkellä freelancerina.

Timon omalla nukketeatteriryhmällä HOX Companylla on työn alla useampia tuotantoja ja Timo on mukana myös turkulaisen nukketeatteriväen yhteenliittymässä, Puppet Studio ry:ssä. Hän toimii myös Suomen UNIMA ry:ssä sekä hallituksen jäsenenä että Nukketeatterilehden päätoimittajana. Timo on kiinnostunut luomaan yhä tiiviimpiä yhteistyöverkostoja alan toimijoiden välille.

Yhteystiedot: vantsi[at]gmail.com, p. 0400-691757

 

Anna-Liisa Tarvainen

Nukketeatteritaiteilija, taideterapeutti

Taideterapia ja nukketeatteri ovat samaa sukua: molemmat perustuvat visuaalisuuteen. Niinpä on luontevaa yhdistää nämä kaksi aluetta myös käytännön työssä. Terapiassani käytän mahdollisuuksien mukaan nukketeatterin keinoja, ja esityksissäni näkyvät taideterapian antamat oivallukset. Pidän eri puolilla Suomea terapeuttisia nukketeatterikursseja, väriterapiaseminaareja ja taidekursseja. Studiossani Tampereen Heinätorilla käy yksittäisten asiakkaitten lisäksi mm. maalausryhmiä. Valmistan nukketeatteriesityksiä sekä itselle että muille (esim. Vekkulikettu ja Hupilainen).

Kahta asiaa haluaisin työni kantavan: Iloa ja kauneutta! 

Opinnot: Lavastaja Aalto yliopisto 1987 ja Taideterapeutti MA, Hibernia College 2007

Yhteystiedot: 040 5246425, anna_liisa_tarvainen(at)hotmail.com  www.iloataideterapialla.com 

 

Vesa-Petteri Asikainen
 
Näyttelijä - ohjaaja - tuottaja, esiintyjä, fyysinen teatteri, ohjaus, workshopit

Olen teatterikentän moniottelija, jolla on laaja-alaista kokemusta eri esittävän taiteen kentältä: sirkusteatteri, nukketeatteri, musiikkiteatteri, lastenteatteri, katuteatteri

Olen toiminut ammattiteattereissa vuodesta 1984 alkaen, esimerkiksi, Intimi-teatterissa 1986, Teatteri Jurkassa 1987, Kotkan kaupunginteatterissa 1989 - 1991 ja

PerformanceSirkuksessa vuodesta 1996 lähtien.

TV - ja elokuvarooleja 1987 - 2015.

Erityisosaaminen: akrobatia, sirkusvälineet, karaktäärinäytteleminen ja mimiikka.

Koulutus: Näyttelijätyön koulutusohjelma, Teatterikorkeakoulu 1982 - 1986.Teatteritaiteen maisteri 1995.

Yhteystiedot: vesapetteri(at)hotmail.com, p. 050 5002070